Η ηλικία των 40-50 αρχίζει και θεωρείται κρίσιμη για την υγεία του κάθε άντρα και όχι τυχαία. Αυτό που συμβαίνει στους περισσότερους είναι η σταδιακή διόγκωση του προστάτη που ταλαιπωρεί περίπου το 50% των ανδρών της ηλικίας αυτής, ένα ποσοστό που φτάνει έως και το 90% όταν ξεπεράσει την ηλικία των 80 ετών.
Για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα του τι ακριβώς είναι ο προστάτης μπορούμε να το φανταστούμε σαν ένα όργανο στο μέγεθος ενός κάστανου που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την ουροδόχο κύστη (προΐσταται) και περιβάλλει την ουρήθρα. Ο ρόλος του είναι καθοριστικός στην υγεία ενός άντρα καθώς ευθύνεται για την καλή λειτουργία της ουροδόχου κύστης αλλά και την φυσιολογική σεξουαλική του λειτουργία.
Υπερτροφία του προστάτη και συμπτώματα
Παρότι τα συμπτώματα της υπερτροφίας του προστάτη είναι αρκετά έντονα και ενοχλητικά, μόνο 4/10 άντρες που πασχουν καταφεύγουν στον γιατρό για την ανακούφιση τους. Οι συχνότερες ενοχλήσεις είναι:
- Συχνοουρία (περισσότερες από 5 φορές τη μέρα)
- Νυκτουρία (συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας)
- Ακράτεια
- Δυσκολία στο να αρχίσει η ούρηση
- Υπερβολικά χαλαρή ροή των ούρων (τα ουρα δεν πανε μακριά)
- Επίσχεση ούρων (να θέλει να ουρήσει αλλά να μην μπορεί)
- Αίσθηση ότι η κύστη δεν αδειάζει πλήρως (υπόλειμμα ούρων στην ουροδόχο κύστη με αυξημένο κίνδυνο ουρολοιμώξεων)
Εάν κάποιος παρατηρήσει μερικές από τις παραπάνω ενοχλήσεις θα πρέπει άμεσα να απευθυνθεί στον οικογενεικό-γενικό του γιατρό ή ουρολόγο.
Αιτίες, Θεραπεία και Πρόληψη της υπερτροφίας του προστάτη
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ταχύτερα υπερτροφία του προστάτη είναι η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος και ο διαβήτης. Η μεσογειακή διατροφή όμως (κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών και η μείωση κατανάλωσης κόκκινου κρέατος) σε συνδυασμό με την τακτική σωματική άσκηση μπορεί να παίξουν προστατευτικό ρόλο στην εμφανιση της υπερτροφίας του προστάτη, ακόμα και στην προστασία απο την εμφάνιση καρκίνου.
Σε ότι αφορά την οριστική θεραπεία μέχρι σήμερα θεωρείται η χειρουργική επέμβαση, η φαρμακευτική αγωγή όμως μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και κυρίως εάν είναι σε αρχικά στάδια.
Διάγνωση και απαραίτητες Εξετάσεις της υπερτροφίας του προστάτη
Για πολλά χρόνια, πριν την εμφάνιση της σύγχρονης τεχνολογίας, η μόνο εξέταση που μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήταν η δακτυλική εξέταση, με στόχο τον υπολογισμό του μεγέθους και την αντίληψη της υφής του προστάτη. Σήμερα ένας ουρολόγος μπορεί να βασιστεί σε 4 κύριες εξετάσεις για να εκτιμήσει την κατάσταση του προστάτη :
- Δακτυλική εξέταση – Συνίσταται να γίνεται ετησίως για άτομα πάνω από 50 και άνω των 45 εάν υπάρχει το κληρονομικό στοιχείο.
- Υπερηχογράφημα – Προσδιορίζει σχετικά αντικειμενικά και με ακρίβεια το μέγεθος του αδένα και παράλληλα μπορεί να μας δείξει εάν υπάρχει κατακράτηση ούρων και την γενικότερη κατάσταση των νεφρών.
- Μέτρηση Ροής Ούρων – Μια ειδική εξέταση που δίνει πληροφορίες για την λειτουργία της ούρησης.
- Εξέταση αίματος και μέτρηση του PSA , το ειδικό αντιγόνο του προστάτη.
Καρκίνος του προστάτη
Επειδή ο καρκίνος του προστάτη δεν δίνει κανένα προειδοποιητικό σύμπτωμα στα αρχικά στάδια είναι επιτακτική η ανάγκη για ετήσιο προληπτικό έλεγχο στις ηλικίες ανω των 50 ετών. Ο έλεγχος συνδυάζει δαχτυλική εξέταση του προστάτη, υπερηχογράφημα και μέτρηση PSA (εξέταση αίματος τα υψηλά επίπεδα της οποίας σχετίζονται την πιθανότητα καρκίνου). Η σαφής διάγνωση φυσικά γίνεται με τη βιοψία του προστάτη.
Τα στατιστικά δείχνουν πως σημαντικό παράγοντα στην εμφάνιση καρκίνου του προστάτη παίζει η κληρονομικότητα, ενώ επιβαρύνονται από αυτόν σε ποσοστό 17% οι άντρες της λευκής φυλής και σε ποσοστό 20,5% οι άνδρες της μαύρης φυλής. Ο ετήσιος έλεγχος προτείνεται να σταματά στην ηλικία των 75 ετών. Η θεραπεία του καρκίνου του προστατη εκτιμάται πάντα ανάλογα με τον ασθενή και μπορεί να είναι παρακολούθηση, χειρουργική επεμβαση ή και ακτινοθεραπεία.
Συστροφή των όρχεων
Παρότι η υπερτροφία του προστάτη θεωρείται από πολλούς ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους στην υγεία ενός άντρα, η συστροφή των όρχεων είναι εξίσου άξια προσοχής.
Η συστροφή είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο όρχις πραγματοποιεί μια περιστροφή 180ο γύρω από τον εαυτό του με συνέπεια τη διακοπή παροχής αίματος και τον κίνδυνο μόνιμης βλάβης εάν δεν αντιμετωπιστεί εντός 6 ωρών. Η πιθανότερη εμφάνιση του φαινομένου είναι στα βρέφη, κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής και σε αγόρια ηλικίας 12-18 ετών, μπορεί όμως να συμβεί και σε μεγαλύτερη ηλικία, κυρίως σε νεαρούς ενήλικες.
Αιτίες και Συμπτώματα της συστροφής των όρχεων
Η συστροφή συνήθως συμβαίνει πιο συχνά σε αγόρια που είχαν κρυψορχία (οι όρχεις παραμένουν στο εσωτερικό της κοιλιάς μετά τη γέννηση και δεν κατεβαίνουν στο όσχεο). Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι ο τραυματισμός στη βουβωνική χώρα, στο όσχεο, καθώς και η έντονη σωματική δραστηριότητα. Στις περισσότερες πάντως περιπτώσεις η αιτία δεν αναγνωρίζεται (ιδιοπαθείς). Τα συμπτώματα της συστροφής είναι:
- Ξαφνικός, έντονος πόνος στον όρχι
- Πόνος στην κατώτερη κοιλιακή χώρα
- Ερυθρότητα και διόγκωση του οσχέου (οσχεο είναι ο δερματικός σάκος που περιβάλλει τους όρχεις)
Καρκίνος των όρχεων
Ο καρκίνος των όρχεων αφορά κυρίως νέους άνδρες, ηλικίας 20-40 ετών. Το βασικότερο σύμπτωμα είναι μια ανώδυνη διόγκωση του όρχεως που μπορεί εύκολα να παρατηρηθεί από μια αυτοεξέταση (ψηλάφηση για τυχόν αλλαγές στο σχήμα / υφή των όρχεων ή στο χρώμα του δέρματος του όσχεου) και να επιβεβαιωθεί από έναν ουρολόγο ή γενικό ιατρό.
Η διάγνωση γίνεται με υπερηχογράφημα και εξέταση αίματος ενώ η αντιμετώπιση είναι χειρουργική και ίσως συμπληρωματικά με ακτινο-χημειοθεραπείες. Δεδομένου του ότι συνήθως η διάγνωση γίνεται στα αρχικά σταδια της νόσου, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών των περιστατικών είναι πλήρως θεραπεύσιμα.
Σε ότι αφορά τις αιτίες ανάπτυξης καρκίνου στην περιοχή αυτή, διεθνείς μελέτες έχουν δείξει πως τα αγόρια με κρυψορχία έχουν 5-10 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο των όρχεων κάποια στιγμή στη ζωή τους. Άλλοι παράγοντες επίσης μπορεί να θεωρηθούν η βουβωνοκήλη, το χαμηλό βάρος κατά την γέννηση, ο καθιστικός τρόπος ζωής, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των όρχεων, η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες κατά την εργασία, η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες (καύσωνα ή δριμύ ψύχος), καθώς και η λοίμωξη με τον ιό του AIDS.
Σε κάθε περίπτωση ενόχλησης ή αλλαγής στην υφή ή το χρώμα της περιοχής, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον οικογενεικό-γενικό σας γιατρό ή ουρολόγο. Οι γιατροί του Νοσοκόμα Στο Σπίτι είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία ή εξέταση. Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας καλώντας το 11311 ή από τα κεντρικά μας γραφεία εντός της ΔΕΘ.